Acasă » Ce înseamnă a fi huțul în Ucraina ?

Ce înseamnă a fi huțul în Ucraina ?

Acasă » Ce înseamnă a fi huțul în Ucraina ?

Ce înseamnă a fi huțul în Ucraina ?

Pentru a da un răspuns clar la această întrebare, explicația trebuie împărțită în mai multe părți. În primul rând, huțulii trăiesc și astăzi pe teritoriul bine definit al Ucrainei, care de mulți ani se menține statornică. In general, în toate timpurile, hutulii au trait respectand un principiu ( familie → rude → si locul natal ), traind mai multe generații la rând pe locurile neamului lor, transmițând în felul acesta din generație în generație originalitatea lor.

În momentul de față, pentru a fi huțul trebuie să fie respectat acest principiu „ trei în unu”: moștenitor, ocrotitor și continuator al tradițiilor huțule. Tinad seama de faptul că huțulii, de-a lungul timpului, s-au ghidat numai după acest principiu, au reușit să păstreze autenticitatea și moștenirea lor. În ultimii 10 – 15 ani pentru mulți a fi huțul sau „huțul onorabil” a devenit o atracție.

Mulți gândesc că dacă îți pui pălăria pe cap, mai iei și cămașa cusută ( huțulka) peste o pereche de blugi și ieși pe o colină, atunci ai devenit deja huțul. Dar sunt departe de acest lucru… Huțul este acela care are un sentiment de mândrie ( autosatisfacere) , dar nu superficial, deoarece un huțul are foarte bine dezvoltat sentimentul de demnitate, el este purtătorul culturii sale inconfundabile, a limbii, al portului, a mâncărurilor și a meșteșugului tradițional. De aceea, în timpurile noastre, pentru a fi un huțul autentic în Ucraina sau oriunde în lume este o adevărată provocare. La ce mă refer…? Toate obiectele autentice ale huțulilor sunt făcute manual. Această lucrare este foarte costisitoare peste tot în lume și este binecunoscută sub denumirea de „ hand made”. Fiecare familie de huțuli are obiecte uzuale care se transmit din generație în generație, dar în același timp huțulii confecționează pentru ei și pentru familia lor „veșminte” și „ construcții” noi , actuale, de vară și de iarnă, atât pentru adulți cât și pentru copii. Bineînțeles, pentru a confecționa toate acestea îți trebuie material de calitate : lână, piele și pânză. Astfel, huțulii trebuie să crească oi, capre, cai, porci, vaci și să dețină terenuri pentru a întreține toate aceste animale. Dacă luăm în considerare că huțulii sunt și gazde primitoare, iubitori de oaspeți, se străduiesc să facă construcții noi ( dar din lemn masiv), doar pe baza acestui lucru putem trage concluzia că viața unui huțul în Ucraina este în același timp scumpă, dar și prestigioasă, în condițiile destul de aspre, mai ales pe timpul iernii.
Ca o concluzie pentru această scurtă reflecție, vreau să spun următoarele: se pot crea organizații, legături, prietenii, festivaluri și conferințe care să-i unească pe huțuli, dar cel mai important pentru acest grup etnic este să respecte câteva tradiții de bază:
1. Transhumanța
2. Sărbătorile religioase , precum și nunțile tradiționale huțule
3. Meșteșugul ( construcții din lemn, vopsitul pieilor, cusutul cămășilor, a cojoacelor, a opincilor și a pălăriilor) și încă foarte importante sunt instrumentele muzicale huțule ( drâmba, trâmbita).
Prin respectarea și promovarea a tuturor acestor tradiții și obiceiuri se va păstra cultura huțulilor nu numai pentru Ucraina, dar și pentru întreaga lume.

Iaroslav Kikinciuk
Președintele Consiliului Raional Verhovena, Regiunea Zakarpatea.

Identitati culturale ucrainene

Citește mai mult...

Consiliul Judetean Maramures – Finantanari pentru activitati culturale, tineret si sport

Vineri, 2 martie 2018, cu începere de la ora 11.00, consilierii județeni au fost convocați de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, în ședință extraordinară pentru a vota cele nouă proiecte aflate pe ordinea de zi, patru dintre ele fiind aprobate prin vot secret. Astfel, aleșii județului au aprobat repartizarea pe destinații a sumei aprobate din bugetul propriu al județului …

Citește mai mult...

Apel pentru deschiderea Consulatului Ucrainean in Maramures

Citește mai mult...

PICTURI – Patrimoniul Uniunii Hutulilor din Romania

Citește mai mult...

Identitati culturale ucrainene

Citește mai mult...

Consiliul Judeţean Maramureş

Un tablou reprezentând ”Cascada Cailor” a fost oferit președintelui Consiliului Județean, Gabriel Zetea, de către Fundația Uniunea Huțulilor O donație specială a fost făcută vineri, 26 mai 2017, executivului Consiliului Județean Maramureș, de către Fundația Uniunea Huțulilor din România. Vasile Popovici, președintele Uniunii și director al Căminului Cultural din Repedea a arătat că a ales să doneze un tablou președintelui …

Citește mai mult...

Corul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Parohia Repedea, MM

Citește mai mult...

TABARA INTERNATIONALA FOTOART 2016/Міжнародний пленер Фотоарт 2016

  Toți împreună-Ucraineni, TVR 3_Cluj – Tabăra Internațională „FotoArt” 2016 Emisiune realizată de MARIA CINAR-JIGA  

Citește mai mult...

У що вірили гуцули?

pogrzeb_huculski_axentowicz

Жителі Гуцульщини створили унікальний світ дивовижних міфів і легенд, химерних прикмет і забобонів. Кажуть: щоби зрозуміти гуцула, треба самому вродитися гуцулом. І йдеться зовсім не про специфічну гуцульську говірку, а про незбагненну своєрідність гуцульських традицій і звичаїв. Бо ще можна запам’ятати, що ґражда – це така гуцульська садиба, а маржиною гуцули називають худобу. Значно важче втямити гуцульські повір’я, в яких …

Citește mai mult...

«Життя і Смерть у Гуцулії» (2016). Документальний фільм Богдана Кутєпова

vershnyky_0

Citește mai mult...