Acasă » FARA FRONTIERE…

FARA FRONTIERE…

FARA FRONTIERE…

Presedintele Fundatiei Uniunea Hutulilor din Romania VASILE POPOVICI

Rakhiv. O comunitate in fascinanta Ucraina care nu si-a uitat obarsiile culturale si spirituale. Un oras care  se pregateste de cea mai ampla manifestare culturala a anului : Festivalul Branzei si al Mesterilor Hutuli.

Duninica 4 septembrie. Ora 10 dimineata.

Parada portului popular se desfasoara de-a lungul Rakhivului sub privirile incantate ale bastinasilor si ale turistilor. Mii de participanti , culori , note muzicale zamislite de instrumente care de care mai inedite, aerul unui popor pentru care timpul s-a oprit in loc si refuza sa-si abandoneze identitatea culturala si aerul de vintage.

E greu sa scrii despre realitatiile sociale pe care aceasta comunitate le intampina. Procesul de emigrare  a cunoscut in ultimul timp o dinamica  ingrijotratoare,  vremurile de aur ale unitatii  ucrainiene au apus iar  starea emotionala care te cuprinde este una nostalgica dar incantatoare.

O reuniune de familie… delegatiei romane  se alatura fortele de ordine ucrainiene, Jandarmii Ucrainei cu care legam o profunda prietenie. Aflam  faptul ca in cultura lor casta militara se bucura de un respect  extraordinar si a pentru ei a mentine o ambianta pacifista este un stil de viata .

Festivalul organizat cu responsabilitate si seriozotate a implicat membrii ai Asociatiei Crescatorilor de Animale si Detinatorilor de Terenuri ,,Valea Ruscovei ,, si a Caminului Cultural Repedea, delegatia fiind condusa de D-ul Director al Caminului Cultural Repedea, Vasile Popovici. S-au discutat aspecte legate de relatiile diplomatice romano- ucrainiene, de  elementele culturale reprezentative comunitatii hutule , de posibilitatilee mentinerii legaturilor sociale, familiale, afective intre ucrainieni si romani.

Dincolo de toate spectacolul a fost unul  unificator. Al unor zone etnografice ale Ucrainei. Al oamenilor de pretutindeni.Al militarilor ucrainieni. Al nostru.

,,Am trait cu totii clipe de neuitat. Am avut placuta ocazie, ca in aceasta fruoasa zi de septembrie, sa fim impreuna si sa ne bucuram de aceasta  aceasta minunata sarbatoare maramureseni din stanga si din dreapta Tisei. Doresc sa multumesc Consiliului Judetean Maramures pentru faptul ca si in acest an , prin Programul de finantare a programelor culturale pe anul 2011,a finatat  proiectul – Festivalul fermierului si mesterului popular hutsul – ajuns la a II-a editie.”,afirma Vasile Popovici,directorul Caminului Cultural Repedea